ХЛЯБ ЗА СТРЪВ И ЗАХРАНКА (Liquidised bread, Фина троха или втечнен хляб)

    

    Всеки риболовец навъртял часове по водоемите знае стойността на хлябът като стръв. Глутеновият аромат на хляба е изкусителен за всички шаранови риби, особено за скобарите. На реки като Струма и Дунав тази стръв издигната в култ. На р. Дунав хлябът се поставя в мрежести торби с камък за баласт и се превързва към система от поплавък (наречен бочка) - посредством свободно движеща се халка, която се плъзга по дебело (1mm) влакно майка. Този метод е традиционен за горното течение на голямата река. У нас се нарича "мамка", а сърбите го наричат "анкер". Лови се на плувка като се изтича близко покрай "бочката", следвайки хранителната пътека от трохи. Рибата е привикнала на тази стръв и кълве дори на филия хляб набутана в хранилка със топче стиропор. Недостатък при този метод е, че не можем да контролираме потокът на трохи. Понякога може да прехраним рибите ако трохите са много едри и течението много бързо ги отмива. Друг вариант (най-често срещаният) е хлябът да се надуе в торбата и да не пуска нищо и ние да останем без никакви риби. 
Решение на този проблем е да направим трохата си вкъщи или непосредствено на водоема. По нашите ширини, феновете на речния риболов на скобар, морунаж и бяла мряна от доста време подготвят едра троха като претриват хляб през 4mm или 6mm сито. Така получената троха се добавя в добре овлажнена захранка, защото дърпа влага или се овлажнява предварително с пулвелизатор и след това се смесва с готовата храна.

Liquidised bread, Фина троха или втечнен хляб

    В тази статия ще обърнем внимание на друг подход към хляба, който е добре известен в западна Европа и набира популярност все повече и у нас. Фината троха е отлична захранка за студените месеци, но работи добре и през лятото. Фините частици пропадат много леко през водните слоеве и имат онзи уникален аромат, който отключва апетита на рибите. 
    Приготовлението му е изключително лесно. За целта ни е нужен хляб, блендер и нож. Аз лично замразявам хлябът, защото по-лесно се реже и смила.
След като извадя хляба от фризера го оставям 5 минути лека да отпусне и след това го нарязвам на кубчета, за да се смели по-лесно. Приготвям го на порции, тъй като 3-4 филии се смилат най-бързо и лесно.

Събирам кубчетата хляб и слагам в купата на блендера. Пускам първо на първа степен и леко поклащам, за да не се задръстват ножчетата. След като се получат едри трохи или ги вадя ако ми трябва такива (доста по-лесно е от триенето в сито) или пускам на втора степен за още малко. 
След тези риболовно-кулинарни машинации, резултатът е отлична троха готова без много усилие.
    Ако искаме да получим "втечнен хляб" или както го наричат англичаните -  liquidised bread - трябва да смелим всичко до най-фина частица и след това да минем през сито за пинки (2mm) или кухненско сув сито. С този течен хляб се лови всичко от бабушка до шаран. Във видеото по долу можете да видите нагледно как немски колега приготвя течен хляб.
Логично е да ползваме хляб за стръв ако ползваме същия за захранка. Ако сте гледали видеото, трябва да сте видели много полезните замбички за хляб. Фирми като Drennan и Matrix предлагат такива на нашия пазар в различни размери от 2mm do 12mm. Във второто видео ще видите как работи течният хляб под вода и как замбования хляб пропада и ''раздува" във водна среда. 
Ако сте обърнали внимание, когато топките се докоснат, те правят невероятно атрактивен облак от хранителни частици. Хипотетично погледнато, първата риба на храната ни ще задейства работните свойства на хляба, а кой не би искал това?
Течният хляб може да се използва на кошница, метод и топки за подхранване на плувка с щека или мач. Може да се смесва с дребни камъчета тип мозайка, за да се свали и задържи на дъното. Друга тактика е да се вкарва рехаво стегнат - при риболов на пропадане с фиксиран ваглер или на щека.
В следващото видео може ясно да се види как работи течният хляб. В лявата хранилка е течният хляб, а в дясната обикновена хлебна галета. Вижте сами хранителната експлозия.

Последното видео е посветено на риболовът на канали с течен хляб. На острова, в Белгия, Холандия и Германия този риболов е изпипан до съвършенство. С един хляб, опитните риболовци пълнят живарници. Методът е изключетелно ефективен за бабушки и платики дори и в зимните месеци, защото не засища рибата.


Надявам се, че четивото е било полезно и приятно за Вас. Наслука! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Що е то "ВАГЛЕР" и има ли той почва у нас?

В търсене на бели мрени или "големите надежди"

Бабушки на фиксиран ваглер - 4 до 100